Gebedstijden

Gebedstijden van steden in Nederland van deze maand vind je op deze pagina. De Islamitische gebedstijden worden ook wel Salat tijden genoemd.


Selecteer met behulp van de onderstaande selectiebox de dichtstbijzijnde stad om de meest nauwkeurige gebedstijden te genereren.

Fajr Shuruq Duhr Asr Maghrib Isha


Op deze site worden de gebedstijden bepaald aan de hand van een aantal berekeningen. De methode die we hanteren is afkomstig van de wetenschapscommissie in Aachen. Volgens deze methode vindt het fajr-gebed plaats wanneer de zon op 18 graden ten opzichte van de horizon staat en vindt isha plaats wanneer de zon 17 graden onder de horizon staat. Deze methode wordt sinds 2018 breed gedragen door de moskeeën in Nederland.

Houd er echter rekening mee dat deze gebedstijden mogelijk niet overeenkomen met die van uw lokale moskee of gebedstijdenkalender. In dat geval raden we u aan om de gebedstijden van uw eigen lokale moskee te gebruiken.

Vanwege de noordelijke ligging van Nederland op het noordelijk halfrond bereikt de zon tussen ongeveer 20 mei en 24 juli de bovengenoemde graden niet. Dit betekent dat de zon onder de horizon zakt, maar niet de 17 graden bereikt voordat hij weer opkomt. In theorie breken isha en fajr dan niet aan. Er zijn verschillende methoden om dit probleem op te vangen. Op deze site hebben we gekozen voor de bekende methode om de nacht in drie delen te verdelen. Na het eerste deel bidt men isha, na het tweede deel bidt men fajr, en na het derde deel komt de zon op.


Gebedstijden worden vaak athan/azan tijden, salat/salah/shalat tijden of namaz tijden genoemd. Je wilt bidden maar je weet niet waar je het kunt leren? Contacteer ons via [email protected] en wij helpen je in sha Allah verder.